1. ESETEK KONZULTÁCIÓIMBÓL

 

Nőktől elhangzott mondatok, melyek a leggyakrabban előforduló problémára utalnak.

 

  1. Állandó elvárások a férfi felé

Alig találkozunk. Én nem erre vágyom.”

„Csak hétvégén ér rá, akkor sem egész nap. Nekem ez annyira kevés.”

„Vissza se válaszol, majd csak napok múlva.”

„Én nem ezt érdemlem.”

„Semmibe veszi az üzeneteimet.”

Mostanában többször is volt, hogy elment a haverjaival iszogatni, amit utólag tudtam meg. Ezen is megsértődtem. Azt mondta azért nem mondta el, mert akkor kiakadtam volna, hogy nem velem tölti az időt. Igen, nekem rosszul esik, hogy ha van ideje, akkor miért nem velem tölti.”

„Mondtam neki, hogy én nem erre vágyom, hanem arra hogy néha kedveskedjen, udvaroljon, kérdezte, hogy mikor fogok tőle legalább egy virágot kapni?” 

 

Van egy nagyszerű mondás, ami ide illik:

Az elvárások szükségszerűen csalódáshoz vezetnek.

 

Ha nem akarsz mindig csalódni és ezáltal fájdalmakat átélni, jobb, ha megtanulod teljes mértékben elengedni az elvárásaidat. Ez nagyon nehéz, de tanulható, és határozottan megéri, mert meglátod, sokkal jobban fogod érezni magadat, ha nem vársz el semmit a férfitól. Arról nem beszélve, hogy ő pedig nagyon hálás lesz ezért, hiszen neki olyan nőre van szüksége, aki „hagyja élni” és akinek nem kell állandóan megfelelni (hisz úgysem tud).

 

  1. Passzív, várakozó álláspont

„Alig hív fel, mindig én írok rá.”

„Én keressem?? De neki kéne.”

„Nem akarok tapadós lenni.”

A nőknek van egy olyan tévesen berögzült hitrendszerük, mely szerint a férfi feladata az udvarlás. Ezért nem mernek kezdeményezni, és kifejezni az érzéseiket a férfi iránt.

Ha a nő úgy érzi, ő semmit nem tehet a férfiért, tehetetlen, ez egy nagy zsákutca.

A férfinak erős nőre van szüksége, és a női erő itt is megmutatkozik, hogy képes a férfiért tenni, merni őszintén kitárulkozni.

A másik ok, ami miatt nem mer kezdeményezni, hogy fél a férfi reakciójától. Fél, hogy nem válaszol, hogy nemet mond, netán letiltja.

A félelmeink viszont csak arra jók, hogy eltávolítsanak minket a vágyainktól! Semmit nem érhetünk el úgy, hogy nem nézünk szembe a félelmeinkkel, és nem küzdjük le!

 

  1. Bizonytalanság

„Tudod, hogy nem foglak keresni, tiszteletben tartom a döntésedet.”

„Mit erőlködjek? Mi van, ha mégsem ő az?”

„De házas, mégis mit tehetnék?”

„Ha a kapcsolatát választotta, nincs mit tenni, elfogadom.”

„Biztos hogy nem kellek neki, különben már otthagyta volna a csajt.”

„Lehet hogy csak bebeszélem magamnak?” Ennyire benéztem?”

Ha beletörődik abba, hogy a férfinak kapcsolata van és lemond róla. Kvázi elfogadja a helyzetet, és nem tesz semmit a férfiért. Ez nagy hiba! Hisz ezzel teljes mértékben elveszti az esélyét is, hogy valaha együtt lehessenek.

 

Sokszor hangsúlyozom, hogy egyáltalán nem akadály, ha a férfinak kapcsolata van! Ha jobban belegondolsz, ebben a korosztályban a férfiak általában házasságban vannak. És miért ne lehetne, hogy a te Igaz Társad pont egy (rossz) házasságban van benne? Ha jó lenne a házassága, akkor meg sem jelenhettél volna az életében. Ha összehozott titeket a sors, és az ő figyelmét is felkeltetted, akkor hidd el a kapcsolata nem stabil. Csak oda tud belépni egy harmadik fél, ahol ingatag a kapcsolat.

Úgyhogy kezdj bele, tegyél érte, küzdj érte! Te nőként nagyon is sokat tehetsz érte! De ha már egyből az elején vagy az első nehézségnél feladod, akkor esélyetek sem lesz hogy ez a kapcsolat beteljesüljön!

Majd lemondasz róla, ha már nem ég benned olyan nagy lánggal a vágy, vagy ha úgy érzed te már mindent megtettél, amit csak lehetett! De ne mondj le róla úgy, hogy közben majd belehalsz, vagy nem tettél meg mindent, ami tőled telt.

 

  1. Éretlen, gyermeki viselkedés: számonkérés, követelőzés, hisztizés

Nem ezt érdemlem, miért csinálod ezt velem? Nem kellett volna erről beszámolnod?”

„Miért nem hívtál fel, nem igaz hogy nincs rám két perced?”

 

Tipikus gyermeki énből származó viselkedés, a hiszti, a sértődés, a követelőzés.

Felnőtt, érett nő önfegyelmet gyakorol, higgadtan, nyugodtan, szelíden, és tudatosan reagál. Ez a cél. A férfinak erre van szüksége.

Amikor hisztivel nekiállunk a férfinak, akkor garantált, hogy eltűnik és visszavonul, mert ehhez semmi kedve sincs. Neki erős, érett nőre van szüksége, nem pedig egy hisztis kislányra.

 

  1. Ha mást helyezel a férfi elé

Ha csettint, én egyből ugorjak?”

Mindenféle kifogásokkal jön a nő, amikor a férfi megkéri valamire. Ha nemet mondasz, abból ő azt érzi, hogy neked nem elég fontos, és nem tennél meg érte mindent, vagy egy találkozásért.

Példa: A férfi felajánl egy találkozást másnap reggelre a cukrászdába. A nő gondolkodik, és elkezd variálni, hogy az lehet nem jó, majd meglátja, neki jobb lenne a hétvége.

Ez a variálás azt jelenti a férfinak, hogy nem is olyan fontos ő a nőnek.

Ha a férfi szeretne valamit a nőtől, arra egyből le kell „csapni”. Amikor nemet mondasz, a férfi ebből azt érzi, nem elég fontos neked! (Persze nyilván ez alól kivétel, ha valóban halaszthatatlan dolgod van.)

Példa: A férfi hívta a nőt, aludjon nála. A nő kifogása az volt, hogy még nincs kész a háza, ott fázik, inkább nem.

Aki igazán szeret egy férfit, az bármilyen meghívásra, ajánlatra gondolkodás nélkül igent mond. Ez jönne a szívünkből. Ha már elkezdjük továbbgondolni, azt már mind az elménk gyártja. És azon a ponton el is úszott az egész.

Példa: A férfi karanténban volt külföldön. A nő elment a hétvégére a barátnőjével wellnessre. A férfi kiakadt. Nem rá figyelt, hogy neki most szüksége lenne rá, hisz ott van egyedül, hanem (önző módon), ő jól akarta érezni magát.

A férfi reakciója: „Csak a saját érdekeiddel foglalkozol, neked fontosabbak a barátnők, úgy érzem, nem vagyok elég fontos neked.”

Itt van a lényeg, a férfi ki is mondta!

Ha nem figyelsz rá, ő úgy érzi, nem elég fontos neked. Ha pedig ezt érzi, akkor majd keres másik nőt, akinek viszont ő a legfontosabb.

 

Példa: A férfi betegen feküdt otthon. A nő elment bulizni szombat este. Másnap jóhiszeműen, nyugodtan elmesélte milyen jól érezte magát, gondolta az őszinteség fontos. A férfi totál kiakadt, el is távolodott. A nő nem azt figyelte, hogy a férfinak mire lenne most szüksége (ott lenni, vele lenni, ápolgatni stb.), hanem (önző módon) bulizott egy jót.

A fenti példákhoz annyi megjegyzésem van, hogy nyilván egy későbbi szakaszában, amikor már stabil a kapcsolat, beleférnek a „nem”-ek is, de amíg bizonyítási szakaszban vagy, addig érdemes minden létező módon bizonyítani a szerelmedet a férfinak.

 

6. Belső sérülésekből, elakadásokból adódó probléma, melyet a férfira kivetítesz

Nekem rosszul esik, hogy külsőleg nem dicsért meg, de közben meg idegesít, hogy ennyire sokat számít a visszajelzés.”

„Mindig megcsaltak, nem tudok bízni senkiben, kinek kellek én.”

„Úgyis csak második lehetek, ha van másik alternatíva, úgysem mellettem döntene.”

„Engem minden pasi elhagyott eddig. Na, ő is kihasznált.”

 

A jelenlegi viselkedésünket, cselekedeteinket a múltbeli sérüléseink határozzák meg. Önbecsülés hiánya, értéktelenség érzés, elhagyatottság, elutasítás, rengeteg sérülést szereztünk a múltban, amit most a másik felszínre hozott bennünk. Amíg nincs kitisztítva, addig folyamatos konfliktust okozhat közöttetek, és ebből adódóan nyilván a működőképes kapcsolat sem jöhet létre.

 

7. A félelmeid tartanak vissza a cselekvéstől

Áh, én nem merem kimondani  neki mit érzek, elmenekülne.”

A félelmeink csak arra jók, hogy eltávolítsanak minket a vágyainktól! Semmit nem érhetünk el úgy, hogy nem nézünk szembe a félelmeinkkel, és nem küzdjük le! Ha igazán őszinték akarunk lenni, pontosan azok a fejlődési pontok, amikor valami fáj, vagy valamit nem merünk kimondani, mert félünk a következményektől. Nyugodtan mond ki ami benned van. Lehet hogy erre eltávolodik (és valójában ettől félünk), de vagy belátja  majd hogy igazad volt és ezáltal fejlődik a kapcsolat, vagy ő mutat neked valami tükröt. Ha őszintén kinyilvánítod, amit érzel iránt, azzal nem hibázhatsz!!

 

8. A férfitól teszed függővé, hogy hogyan érzed magad

„Nem tudom elengedni az akarásomat, csak akkor érzem jól magam, ha találkozunk.”

Az akarás egy nagyon jelentős akadály. Nyilván nagyon akarjuk őt. De miért is? Mert egyedül nem érezzük (elég) jól magunkat. És nyilván egy másik embertől várjuk (el) hogy örömet adjon nekünk.

De bizonyára megfigyelted már, hogy amíg nagyon akarod, addig úgysem kapod meg. Először muszáj leszel elengedni az akarásodat! Bármennyire is nehéz, enélkül esélyed sincs hogy megkapd őt. Miért? Mert ő nem azért jött az életedbe, hogy kirángasson az amúgy boldogtalan, vagy unalmas életedből, hanem azért hogy felébresszen, katalizátorként beindítsa a fejlődésedet, hogy végül magadat rendbe téve, kapcsolódni tudjon hozzád.

A férfi utálja, ha rajta van a teljes fókuszod, ha mindig csak vele foglalkozol.

Az egyik hölgynek például ezt mondta: „Foglald le magad.” „Legyen B verziód.”

Az is teljes zsákutca, ha nem lépsz ki a kapcsolatodból. Arra vársz, hogy ha majd összejön a kapcsolat, majd akkor kilépsz a jelenlegi kapcsolatból. Teljes tévút! Először ülj le és gondold végig boldog vagy e a jelenlegi kapcsolatodban. Tedd fel magadnak a kérdést, miért vagy vele, mi köt össze titeket?

Ha egészen őszinte vagy magadhoz, és meg mered fogalmazni, hogy már nem érzed így jól magad, akkor először kezd el rendbe tenni a saját életedet! Tőle függetlenül is!!! Ne miatta lépj ki a jelenlegiből! Neki ehhez semmi köze. Magad miatt tegyél bármit is! Mert végre elég volt az önbecsapásból, a vegetálásból, a megszokásból, a másoknak való megfelelésből és mert eldöntöd, itt az ideje végre, hogy te is boldog lehess, mert neked is jár az igazi boldogság!

 

9. Kommunikáció

„Nem lehet vele mélyebb témákról beszélgetni.”

„Ha érzelmeket hozok fel, egyből menekül.”

A férfiak nem szeretnek érzelmekről beszélgetni. Nagyon jól kell ismerni ahhoz a férfit, hogy megfigyeld, mikor van egy alkalmas pillanat arra, hogy előhozakodj az érzéseiddel, és talán őt is megpróbáld megnyitni. Légy vele teljesen nyílt és őszinte, ossz meg vele mély dolgokat, mutass példát ebben.

 

10. Feltételezésekre alapozol

„Biztos hogy egy másik nővel chatelt éjszaka.”

„Megláttam egy másik nővel, a boltban együtt fizettek. Ez teljesen egyértelmű. Ismerőssel nem fizet együtt az ember.”

A lehető legrosszabbat teszel azzal, ha feltételezésekre alapozol és ezt szóvá is teszed neki. Garantáltan eltávolodik.

Magadat is csak stresszeled vele, ami nem tesz jót a lelkiállapotodnak.

Ha valami nyomja a lelked, elő lehet hozakodni vele, a megfelelő pillanatban, a megfelelő módon. Ne szegezz neki semmit, inkább csak mond el mi bánt, mit érzel, és mond el ez azért érint téged fájdalmasan, mert annyira szereted.