Félelmeink rabságában

 

Kedves Olvasó elgondolkodtál e már rajta hol tartana most az életed, ha a félelmeid nem kerekednének felül rajtad? Megfigyelted e már tudatosan hogyan tartanak vissza a félelmeid attól, hogy elérd a vágyaidat?

Ha nem, akkor most itt az alkalom, hogy számba vedd az életed minden területét, és alaposan megvizsgáld, mikor érezted már azt magadban, hogy „Én ezt nem merem megtenni.” Érdemes megvizsgálni mélyebben, miért nem mertél valamit megtenni.

Megfigyeltétek már Ti is, hogy mennyi mindentől félünk, hogy mennyire a rabságukban tartanak a félelmeink. Olyan ez, mintha egy nagy ólomgolyó lenne a lábunkra láncolva, mely fogva tart minket, amiből nem tudunk kiszabadulni. Amitől nem tudunk előre lépni, nem tudunk haladni.

Félünk kilépni egy rossz kapcsolatból, mert ott van a félelem, hogy mi lesz utána, egyedül maradunk vagy nem találunk jobbat, és önostorozásba kezdünk, hogy rosszul döntöttünk.

Ugyanígy félünk kilépni egy rossz munkahelyről is. Félünk, hogy nem lesz pénzünk, és akkor hogyan fogunk megélni. Félünk, hogy nem találunk jobb munkahelyet és jön a már jól ismert önostorozás. Félünk, hogy mit fog szólni a környezetünk, hogy ítélkeznek majd felettünk, és ettől csak még rosszabbul érezzük magunkat. A ’félek’ kezdetű mondatok listája nagyon hosszú lehetne még.

Persze, rengetegfajta félelem szövi még át ezeken kívül az életünket, de érdemes megvizsgálni melyik félelemnek mi az oka. Ha be tudod azonosítani a félelmeid okát, akkor utána végre elkezdhetsz leszámolni velük.

Az a tapasztalatom, hogy az emberek életét nagyban meghatározzák, sőt ami még rosszabb, irányítják a félelmeik.

Észrevetted már Te is Kedves Olvasó, hogy a legtöbb belső küzdelmedben a félelem győz? Ő kerül ki győztesen, nem pedig Te!

De vajon mi az oka annak, hogy félünk, és nem merünk változtatni, váltani? Miért érjük be valamivel, ami nem jó nekünk, amibe nem érezzük jól magunkat? Mert a változtatáshoz bátorság kell, és a bátorság kockázatos. Kockázattal jár.

Bizonyára ismered a mondást: A siker és a szerelem nagy kockázattal jár.

Vagyis ha soha nem teszed kockára a már jól ismert munkát, párkapcsolatot, akkor soha nem is fogod elérni a sikert és a nagy szerelmet.

Arra kérlek most, vedd számba, a Te félelmeid hogyan távolítanak el az álmaidtól, a vágyaidtól.

Olyan ez, mintha valami mocsárba beleragadnál, ahonnan ugyan ki akarsz jutni, de nincs hozzá elég erőd, hogy küzdj, hogy kiküzdd magad, és a mocsár lehúz, le a mélybe.

Először én sem szerettem, nem mertem kockáztatni, semmit. Úgy gondoltam, nincs nekem elég önbizalmam ahhoz, hogy változtassak bármin is, minden a megszokott (langyos vízű) mederben folyt. Amikor azonban az élet belekényszerített nagy változásokba, és olyan gyorsan történtek az események, hogy arra sem volt időm, hogy beazonosítsam a félelmeimet, akkor fedeztem fel, hogy valójában ez nekem jó. Hogy ez a nagy változás mennyi lehetőséget rejt magába, és mennyi kreativitást, energiát tud mozgósítani bennem. Előfordult ugyan, hogy rossz irányba vitt, de az is megérte, mert sokat tanultam belőle.

 

Ha kiszabadítod magad a félelmeid láncai alól, azzal csak nyerhetsz: vagy egy szebb, boldogabb életet, vagy tapasztalatot, tudást, ami azonban ugyanúgy kritériuma a szebb, boldogabb életnek. A félelmekkel való szembenézések alkalmával mindig gazdagabbá válsz.

Csak arra tudlak biztatni Kedves Olvasó, hogy ne hagyd, hogy a félelmeid uralják az életedet. Ne rendeld alá az életedet a félelmeidnek! Vedd fel velük a harcot! Ne Te legyél az, aki alulmarad a harcban! Mert akkor az nem a Te életed, akkor a Te életedet nem Te irányítod, hanem a félelmeid, és az egy keserű élet lesz.

Ha hagyod, hogy a félelmeid leláncolva tartsanak, soha nem fogod megtudni, milyen életed lehetett volna! Ha nem vagy bátor, és nem kockáztatsz, akkor soha nem fogod megtudni.

Ledobod végre a láncaid?