Az érzelmi intelligencia lényege, hogy nyílt kommunikáción keresztül, az érzések nyílt kifejezése, feltárása segítségével kapcsolódjunk egymáshoz.

Ha tudom pontosan, hogy a másik egy adott helyzetben miért cselekszik úgy, miért viselkedik úgy, ha tudom mit érez, akkor megértem a belső világát, ezáltal el is tudom fogadni teljes Önvalójában.

Nehéz, konfliktusos, dühítő helyzetek, negatív érzelmeket kiváltó helyzetek esetén:  

 1. lépés: Nem reagálunk egyből! Hanem megállunk!
 2. lépés: Megvizsgáljuk az érzéseinket! A gondolatainkkal kontrolláljuk az érzéseinket. Értsük meg, kezeljük őket, mielőtt átveszik az irányítást felettünk!
 3. lépés: A következő kérdéseket tehetjük fel magunknak vagy a párunknak.
 • Kérlek mesélj nekem az érzéseidről!
 • Milyen hatást gyakorolt rám/rád ez a helyzet?
 • Mit érzek/érzel jelen pillanatban a helyzettel kapcsolatosan?
 • Mi megy most végbe bennem/benned?
 • Mi ez az érzés, ami hirtelen rám/rád tört? Nevezd meg az érzéseidet az érzelmi lista alapján!
 • Hol érzem/érzed ezt pontosan (a testemben/testedben)?
 • Milyen érzés ez?
 • Vajon miért érzem/érzed ezt?
 • Mi váltotta ki?
 • Milyen attitűdöm/attitűdöd, hitem/hited vagy értékem/értéked kapcsolódik ahhoz a dologhoz, ami kiváltotta ezt az érzést?
 • Ez miért bánt engem/téged?
 • Tudsz találni egy képi megjelenítést, egy metaforát, ami illeszkedik az érzéshez, helyzethez?

 

(forrás: taurusmen.net)

Ha a másik bármi olyat mond, ír, tesz, ami belőlünk negatív érzelmeket vált ki, egyből tisztázzuk, hogy megértsük az okát.

Ezt mondjuk neki: Amit írtál, mondtál, ahogy cselekedtél, ahogy viselkedtél, az azt az érzést váltotta ki belőlem, hogy …………

További megértést segítő feladat: Én a Te belső konfliktusodat tükrözöm vissza, megmutatom, mi az, amit fejlesztened kell magadban. Mit gondolsz, mit mutatok magadról a tükörben?

Magunknak is fel kell tenni a kérdést: Nekem mi volt a szerepem a helyzet kialakulásában? Én mit hibáztam? Nekem milyen tükröt mutat a másik?

 

Amíg a párunk válaszol, mélyen odafigyelünk arra, amit mond. Hagyjuk, hogy végig mondja. Nem szólunk közbe. Eggyé válunk vele. Arra fókuszálunk, amit hallunk, érzünk. Elfogadjuk olyannak amilyen. Nem hozunk ítéleteket.

Megpróbálunk belebújni a másik bőrébe előítéletek nélkül! Lényege a másik érzéseinek megértése!

Nem romboljuk egymást, sem szavakkal, sem tettekkel!

 

 

Érzelmek listája:

BÉKÉS, nyugodt, elégedett, derűs, higgadt, ellazult, felszabadult, áldott, teljes, egész

SZERETŐ, melegség, szerelmesen, hálás, sugárzó, imádat, áhitatban, csordultig telt szív

ÖRÖMTELI, vidám, boldog, kielégült, feldobva, bizakodó, optimista, felvillanyozva, emelkedettség

ZAVARODOTTSÁG, tehetetlen, elveszett, tanácstalan, kétségbeesett, visszahúzódó, bizonytalan, zavart, feszélyezett, kényelmetlen, gyanakvó, meghökkent, töprengő, aggályoskodó,

SZOMORÚSÁG, magányos, túlterhelt, mélabús, távolságtartó, csüggedt, levert, egykedvű, bánatos, boldogtalan, rosszkedvű, komor, keserű, lelombozott, kiüresedett, nyomorult, vigasztalan, megbántódott, becsapott, elárult, melankolikus, megdöbbent, kétségbeesett

FÉLELEM, félelemmel telt, rémült, riadt, retteg, ideges, ijedt, aggódik, sokkolt, bizonytalan

FÁJDALOM, ideges, feszült, türelmetlen, dühös, haragos, elégedetlen, frusztrált, ingerült, irritált, szétrobbanó, ingerlékeny, feldühödött, megsértődött, kiakadva, kötekedő, ellenérzés, gyűlölködő, neheztelő, őrjöngő, elege van, haragtartó

VESZTESÉG, HIÁNY, üresség, összehúzódó, kicsi, erőtlen, elbukás, megsemmisülés, szenvedés, sebezhetőség, védtelenség, fáradtság, meggyötört, kimerült, elerőtlenedett, érdektelen, unott, kedvetlen, közömbös, passzív, fásult, élettelen, érzéketlen, reménytelenség, kiábrándultság, féltékeny