Nagy rajongója és tisztelője vagyok Dr. Máté Gábornak. Az ő elméletének alapköve a kapcsolatokról:

Amikor nehezen tudunk önmagunk lenni a kapcsolatokban, az azért van, mert a kötődésre való igényünk uralkodik az önazonosságra való igényünk felett. Ahhoz, hogy jó kapcsolataink legyenek, először meg kell tanulnunk jól érezni magunkat egyedül.

Bárkit is veszünk alapul, akinek még nincs egy szépen működő párkapcsolata, az biztos, hogy még nem gyógyult meg a traumából, amit minden ember megtapasztal élete során, egészen a csecsemőkortól a felnőttkorig.

A trauma egy olyan esemény vagy helyzet, amely gyökeresen megváltoztatta az illető személy érzelemvilágát, és onnantól kezdve a valódi örömteli élet helyett a harag, a szomorúság, és a szenvedés jellemzi inkább az életét, egészen addig, amíg fel nem dolgozza a traumát.
Abban a pillanatban, hogy megértést nyerünk  a traumáról, lehetővé tesszük a gyógyulást. Ha megértjük, akkor már nem elszenvedők, áldozatok vagyunk, hanem át tudjuk venni felette az irányítást.

Ha nem gyógyulunk meg, a traumáink megjelennek mindennapi életünkben, akár testi, akár lelki vonalon, de leginkább párkapcsolati nehézségekben.

Máté Gábor tanítása szerint, mindannyiunk feladata a traumák gyógyítása. Egyesek szerint ez a célunk itt a földön. Ha sikerül kilépnünk a trauma által okozott sötétségből a fényre, azzal felszámoljuk a szenvedéseinket, és egy kiteljesedett életet kapunk jutalmul.

A gyógyuláshoz egy kemény önismereti utat kell bejárnunk, amíg eljutunk a trauma gyökeréhez, hisz azok megoldása a mindenre kiterjedő boldogsághoz vezető út!

Ha tehát a tiszta, igaz szerelemre vágysz, annak alapfeltétele a traumákhoz való visszatérés, azokkal való szembenézés, majd gyógyulás!

Az igaz társad (lelki társad) a legmegfelelőbb személy erre a feladatra, mert Ő tud a leginkább szembesíteni a traumáiddal. Csak figyelj, ismerd fel, és ne menekülj előle, nézz szembe, ha meg akarsz gyógyulni!

Írta: Gelei Anett, Dr Máté Gábor tanítása alapján